برقکار ساختمان کیست و چه وظایفی دارد؟
به شخصی که با تجهیزات و سیمپیچیهای برق سروکار داشته باشد، برقکار میگویند. شخصی که قصد برقکار شدن دارد باید بداند که این شغل بسیار و نیازمند تخصص و مهارت بالایی است. به عبارتی دیگر برقکار به شخصی گفته میشود که میتواند شرایط لازم برای برقرسانی انواع تجهیزات را مهیا کند مانند برق رسانی برای روشنایی ساختمان یا زنگ آیفون یا سروکار داشتن با پروژههای برقی در صنعت و کارخانهها.
شغل برقکاری شامل دو دسته اصلی میباشد که شامل برقکار عمومی و صنعتی است. محل کار و پروژههای شخص برقکار عمومی، در ساختمانها، ادارات مسکونی، تجاری و…. است اما برقکارهای صنعتی اغلب در کارخانهها کار میکنند و با ماشینآلات سروکار دارند.
برقکار ساختمان کیست؟
برقکارها معمولا به دو دسته برقکار ساختمانی یا صنعتیکار دستهبندی میشوند. برقکاری ساختمان از جمله مشاغل پیچیده است؛ زیرا تمام فعالیتهای برقکار مانند طراحی، پیادهسازی و … باید طبق قاعده و قانون خاصی انجام شود. اگر در یکی از مراحل برقکاری مشکلی ایجاد شود، ممکن است منجر به حوادث جانی و مالی جبرانناپذیری شود. روش پروژهگیری برقکار ساختمان بدین صورت است که یا میتواند با پیمان کاران ساختمانی قرارداد ببندد و یا مستقیما با سازندگان کار کند.
معمولا برقکار متخصص یا به صورت پروژهای و یا به صورت سیار کار میکند و به تعمیر تجهیزات ساختمانی میپردازد. از جمله وظایف برقکار میتوان به نصب آیفون صوتی یا تصویری، نصب کلید و پریز هر واحد و راه پله و پارکینگ ساختمان، کابل کشی تلفن و آنتن … اشاره کرد.
وظایف برقکار ساختمان چیست؟
در این بخش وظایف اصلی برقکار ساختمان را بیان میکنیم:
نصب سیم کشی ساختمان
برقکاران ساختمان با خواندن نقشههای برقکشی متوجه میشوند که در اجرای پروژههای ساختمانی، مدارها، تابلوهای برق و پریزها در چه محلهایی باید نصب شوند. سپس به طور فیزیکی این اجزای الکتریکی را در جای خود قرار داده و سیمکشی لازم را برای عملکرد صحیح این قسمتها انجام میدهند.
نگهداری تاسیسات برق ساختمان
برق ساختمان باید هر چند وقت یکبار جهت اطمینان از کارکرد درست، امتحان شود. بنابراین یکی از وظایف برقکار این است که کابلکشیها و لوازم مرتبط با برق ساختمان را تست کرده و در مواقع لزوم تغییر دهد.
تطبیق سیستم برقکشی ساختمان بر اساس استانداردها
یکی از نکات مهمی که باید حین برقکشی ساختمان به آن توجه کنید، انجام برقکاری بر اساس قاعده و قانون ثبت شده در مبحث سیزده مقررات ملی ساختمان است. برقکار ساختمان باید به تمان نکات ریز و درشت این قوانین آشنایی داشته و برقکاری را با توجه به آنها انجام دهد تا هیچ مشکلی در روند فنی و اداری کار ایجاد نشود.
رفع عیب سیستم برق ساختمان
احتمال اینکه برق ساختمان با مشکلات مختلفی مانند دزدیده شدن، قطع شدن کابل تلفن، بار الکتریکی اضافه و … مواجه شود زیاد است. بنابراین برقکار حرفهای باید بتواند به خوبی این ایرادات را با کمک ابزار و تجهیزات خود بررسی کرده و هرجا که مشکلی در سیمکشی برق، تلفن و آنتن ساختمان مشاهده کرد، آنها را رفع کند.
سایر وظایف برقکار
برخی دیگر از مواردی که توسط یک برقکار انجام میشود و جزو وظایف اوست شامل موارد زیر است:
-
بررسی منظم سیمهای برق ساختمان، تعویض سیمکشیهای فرسوده با جدید، مرتب کردن مدارهای برق و عایقکاری کابلهای برق قدیمی برای کارکرد درست سیستم.
-
شناسایی خطرات احتمالی یا ایرادات سیمکشی در سیستم برق ساختمان و جایگزینی واحدهای آسیبدیده و عیبیابی موثر آنها.
-
بازدیدهای دورهای از اجزای الکتریکی برق ساختمان از جمله ترانسفورماتورها و قطعکنندههای مدارهای الکتریکی.
-
نصب و سیمکشی مدارهای سیستم دزدگیر، دوربین مدار بسته و سیستم اعلام حریق ساختمان
-
استفاده از دستگاههایی که در شناسایی و گزارش مشکل در سیستم برق ساختمان کمک کننده هستند.
-
نصب اجزای ایمنی و توزیع برق در ساختمان مانند کلیدها، مقاومتها و …
-
نصب زنگ هشدار و سایر سیستمهای برقی و الکترونیکی در ساختمانهای مسکونی و اداری
-
انجام سیمکشی و رفع ایرادات مربوط به روشنایی، تلفن، مودم و …
-
استفاده از ابزارهای دستی و برقی در راهاندازی و تعمیر لوازم الکتریکی
-
اجرای مقررات ملی ساختمان تدوین شده در حوزه برق و الکترونیک
-
اتصال سیمهای برق در مدارهای الکتریکی و شبکههای متصل به آنها
-
آمادهسازی و بستن لولههای برق در لولهگذاری برق ساختمان
-
عبور دادن سیمهای برق از داخل لولهها
-
درک و اجرای نقشههای اصلی و نمودارهای فنی برقکاری ساختمان
-
تحویل پروژه برقکاری ساختمان در مدت زمان مشخص شده
-
آشنایی با روشهای مدرن سیمکشی برق ساختمان
-
ارائه گزارش از مصالحی که در پروژه مصرف شده است.
برای مشاهده اطلاعات بیشتر درباره برقکار ساختمان و وظایف او میتوانید به تعمیربان مراجعه کنید.